چگونه از طریق اخزا سود کنیم
ساز و کار اسناد خزانه اسلامی به این شکل است که خریدار در زمان انتشار ، آن را به قیمتی کمتر از قیمت اسمی خریداری می کند. سپس در زمان سررسید اخزا می تواند آن را به قیمت اسمی به فروش برساند و از این طریق سود بدست بیاورد. پس همانطور که مشخص است این اوراق سود پرداختی دوره ای ندارند، بلکه سودی که شما بدست می آورید ناشی از اختلاف قیمت در زمان خرید و زمان سررسید اوراق است. همچنین سررسید این اوراق کمتر از یکسال است.
روش های کسب سود از اخزا
همانطور که بیان کردیم اوراق اخزا، دارای پرداخت سود (تقسیم سود نقدی) نمی باشد. بنابراین سرمایه گذاران از ۲ طریق می توانند از خرید اخزا سود کسب نمایند.
۱- تفاوت قیمت خرید و نگهداری اوراق تا زمان سررسید
فرض کنید شما اسناد خزانه اسلامی را که قیمت اسمی ۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال دارند، در زمان انتشار به قیمت ۸۵۰,۰۰۰ ریال خریداری می کنید. سررسید این اخزا نیز ۸ ماهه است. در نتیجه شما می توانید پس از گذشت ۸ ماه و در زمان سررسید ، اخزای تحت تملک خود را به قیمت ۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال به فروش برسانید. بدین ترتیب شما از خرید و نگهداری اوراق اخزا تا زمان سررسید در این ۸ ماه ۱۷.۶۴% سود بدست آورده اید :
قیمت خرید : ۸۵۰,۰۰۰ ریال قیمت فروش : ۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال
سود حاصل از فروش : ریال ۱۵۰,۰۰۰ = ۸۵۰,۰۰۰ – ۱,۰۰۰,۰۰۰
۱۷.۶۴% = ۱۰۰*۱۵۰,۰۰۰/۸۵۰,۰۰۰
اگر شما در زمان انتشار، این اوراق را خریداری نکنید، باید مبلغی بیشتر نسبت به تاریخ انتشار پرداخت کنید. چرا که هر چه به تاریخ سررسید این اوراق نزدیکتر بشویم قیمت آنها افزایش خواهد یافت. در این زمان برای بدست آوردن بازده خود باید قیمت اسمی اخزا را از قیمت خرید خود کسر کنید. یرای مثال به بازده های اخزا در جدول زیر توجه نمایید:
۲- تفاوت قیمت خرید و فروش در بازار فرابورس
در این حالت شما در هر زمانی که اخزایی را خریداری کرده باشید می توانید براساس عرضه و تقاضا و قبل از رسیدن سررسید اخزا در بازار فرابورس اقدام به فروش اوراق خود نمایید.
در تصویر زیر اطلاعات اخزایی با سررسید ۱۴۰۲/۰۹/۰۶ نمایش داده شده است. و همانطور که ملاحظه می شود در قسمت عرضه و تقاضا با توجه به فاصله زمانی زیادی که تا سررسید این اوراق وجود دارد با قیمت ۵۸۰,۰۰۰ ریال عرضه شده است.
در تصویر زیر اطلاعات اخزایی با سررسید ۱۳۹۹/۰۷/۲۱ نمایش داده شده است. و همانطور که ملاحظه می شود در قسمت عرضه و تقاضا با توجه به فاصله چند روزه باقیمانده تا سررسید این اوراق، با قیمتی نزدیک به قیمت اسمی یعنی ۹۹۴,۴۰۰ در حال معامله می باشد.
بنابراین در هنگام خرید اخزا به شدت باید به تاریخ سررسید این اوراق دقت نمود.
به نرخ بازدهی اوراق تا زمان سررسید را اصطلاحاً “YTM” گویند که جهت محاسبه آن میتوان از معادله زیر استفاده نمود:
نرخ بازده اسناد خزانه به صورت روزشمار و به شکل زیر محاسبه میشود:
برای مثال :
دیدگاهتان را بنویسید