همه چیز در مورد سود نقدی سهام یا DPS
یکی از روش های که سرمایه گذاران می توانند در بازار سرمایه سود دریافت کنن سود نقدی سهام می باشد. سرمایه گذاران در بازار سرمایه به دو روش می توانند از بازار سرمایه کسب درآمد کنند. روش اول سود حاصل از خرید و فروش سهام است به این مفهوم که سهم را ارزان بخرند و گران تر بفروشند (Capital Gain). روش دوم دریافت سود نقدی سهام در بورس است. در پایان هر سال مالی، شرکت ها به محاسبه سود و زیان خود می پردازند ، بخشی از آن سود محقق شده که در مجمع عمومی عادی سالانه جهت تقسیم بین سهامداران مصوب می گردد را سود نقدی سهام می نامند. سود نقدی سهام را با DPS (Divided Per Shear) نمایش داده می شود، به مفهموم تقسیم شده در ازای هر برگ سهم.
این مقاله در تاریخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۹ به روز رسانی شده است
دقت داشته باشید که هیچ الزامی وجود ندارد که شرکتها در پایان سال مالی خود سودی را تحت عنوان سود هر سهم بین سهامداران خود تقسیم کنند، زیرا ممکن است شرکتی در یک سال مالی زیانده باشد و یا اینکه تصمیم مجمع عمومی عادی سالانه بر این باشد که حداقل سود بین سهامداران تقسیم گردد و مابقی سود در شرکت جهت طرح های توسعه ذخیره گردد.
آیا سود خالص شرک همان سود نقدی قابل تقسیم است؟
طبق مواد ۲۳۷ و ۲۳۸ قانون تجارت، سود خالص شرکت در هرسال مالی عبارت است از درآمد حاصل در همان سال مالی منهای کلیه هزینهها،استهلاکها و ذخیرهها . از سود خالص شرکت پس از وضع زیانهای وارده در سالهای قبل، باید معادل یک بیسم آن بهعنوان اندوخته قانونی ذخیره شود. حال که با مفهوم سود خالص آشنا شدیم این پرسش مطرح میگردد که آیا سود خالص شرک همان سود نقدی سهام قابل تقسیم است؟ قانون تجارت در ماده ۲۳۹ سود قابلتقسیم را این چنین بیان میکند؛ «سود قابل تقسیم عبارت است از سود خالص سال مالی شرکت منهای زیانهای سالهای مالی قبل و اندوخته قانونی و سایر اندوختههای اختیاری بهعلاوه سود قابل تقسیم سالهای قبل که تقسیمنشده است.
پس سود نقدی قابل تقسیم، سودی است که:
-
- ابتدا زیان انباشته احتمالی سالهای قبل از آن کسر شود
- سپس اندوخته قانونی و اندوختههای اختیاری در صورت لزوم کسر شود
- باقیمانده هر چه ماند سود قابل تقسیم است.
برای درک بهتر مطالب، در ادامه مثالهایی ذکر خواهد شد:
مثال ۱: شرکت خدمات دریایی و کشتیرانی خط دریا بندر، باوجوداینکه در سال ۹۳ زیان داشته است، ولی به علت سود انباشته در پایان سال (با اعمال زیان سال ۹۳) همچنان سود قابلتقسیم دارد. مجمع این شرکت در خصوص سال مذکور، تصمیم به تقسیم ۳۴ ریال سود به ازای هر سهم کردهاست.
مثال ۲: در جدول زیر میزان سود خالص و سود قابلتقسیم برای شرکت سایپا در انتهای سالی مالی ۱۳۹۴ آورده شده است. همانطور که ابتدای جدول مشخص است، سود خالص شرکت سایپا در سال ۹۴ مثبت بوده است. ولی بعد از کسر زیانهای سالهای قبل یا همان زیان انباشته، سود قابل تخصیص منفی شده است. یعنی سود سال ۹۴ نتوانسته زیانهای سال قبل را پوشش دهد، درنتیجه سودی برای تقسیم وجود ندارد.
مثال۳ : شرکت ایرانخودرو در پایان سال ۹۳، سود داشته است. این سود تمام زیانهای سال قبل را پوشش داده است. از سود قابل تخصیص، اندوختههای موردنیاز کسر شده تا سود قابلتقسیم حاصل شود. درنهایت مجمع تصمیم به تقسیم ۱۶ ریال سود به ازای هر سهم گرفته است. باید در نظر داشت که اگر شرکتی طی یک سال مالی زیان داشته باشد، ولی در پایان سال مالی با در نظر گرفتن زیان آن سال، بازهم دارای سود انباشته باشد، میتواند سود تقسیم کند.
دو نکته بسیار مهم در مورد روز بازگشایی سهم بعد از مجمع سود نقدی:
نکته اولی که باید بدانیم این است که بعد از تصویب مقدار سود نقدی در مجمع عمومی عادی سالانه ، هنگام بازگشایی سهم در تابلو معاملات جهت شروع معاملات بعد از مجمع عمومی ( که به آن مجمع تقسیم سود هم می گویند) ، سهم با قیمت تئوریک جدید روی تابلو قرار میگیرد. این قیمت جدید در حقیقت همان قیمت پایانی سهم در روز قبل از مجمع منهای مقدار سود نقدی می باشد.
برای مثال فرض کنید قیمت پایانی هر سهم شرکت الف در آخرین روز معاملاتی قبل از بسته شدن برای مجمع برابر با ۴۵۷۱ ریال بوده باشد و در مجمع عمومی مصوب می گردد که به ازای هر سهم ۴۵۰ ریال سود نقدی تقسیم گردد. بنابراین در روز بازگشایی قیمت تئوریک سهم برابر با ۴۱۲۱ ریال خواهد بود.
ممکن است این سوال مطرح گردد که چرا باید مبلغ سود تقسیمی از قیمت سهم کسر گردد؟ باید اشاره کنیم که بخشی از رشد قیمت سهام شرکت ها مستقیما به علت سود سازی آن شرکت ها می باشد لذا هنگامی که آن سود از شرکت در حال خارج شدن است، قیمت سهم باید به نسبت سودی که از شرکت خارج میگردد تعدیل یابد. با این حال سهامدار شرکت از لحاظ ارزش دارایی ها قبل و بعد از مجمع، دارای سرمایه ایی برابر خواهد بود. اجازه دهید با یک مثال بیشتر توضیح دهیم:
فرض کنید شما ۱۰.۰۰۰ سهم از شرکت الف را درقیمت ۲۰۰ تومان خریده اید و در حال حاضر قیمت هر برگ سهم برابر با ۲۵۰ تومان است بنابراین ارزش دارایی شما برابر است با ۲.۵۰۰.۰۰۰ است و ۲۵% در سود هستید. سهم با قیمت ۲۵۰ تومان برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه بسته می شود. در مجمع مصوب می گردد که در ازای هر سهم ۵۰ تومان تقسیم گردد. بنابراین در روز بازگشایی قیمت تئوریک سهم برابر با ۲۰۰ تومان خواهد بود. ارزش دارایی شما اگرچه از ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان به ۲.۰۰۰.۰۰۰ تومان کاهش یافته است اما مبلغ ۵۰۰.۰۰۰=۵۰×۱۰.۰۰۰ هم به عنوان سود نقدی به شما پرداخت گردیده است پس بازهم مجموع ارزش دارایی شما برابر است با ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان.
نکته دوم این است که در روز بازگشایی سهم بعد از مجمع تقسیم سود، دامنه نوسان روز بازگشایی برخلاف روزهای عادی که عموما ۵± درصد می باشد بدون محدودیت خواهد بود. این یعنی اگر سهم شما در بازاری خوب و رو به بالا باز شود ممکن است نه تنها با قیمت تئوریک بازگشایی نگردد بلکه به علت تقاضای خوب در بازار با قیمتی بالاتر از روز بسته شدن بازگشایی گردد که به این مفهوم خواهد بود که سود مجمع عملا برای شما تماما سود خالص بوده است! و برعکس اگر سهم شما در روزی بازگشایی گردد که مثلا کل بازار صف فروش است، سهم شما ممکن است با درصدهای بالایی منفی بازگشایی گردد. لذا روند بازار در روز بازگشایی برای سهم بسیار با اهمیت می باشد.
چه سهامدارانی مشمول دریافت سود نقدی سهام یا DPS میگردند؟
اگر شما در روز مجمع عمومی عادی سالانه سهامدار شرکتی باشید و در مجمع عمومی، سود نقدی جهت تقسیم بین سهامداران مصوب گردد، این سود شامل حال شما می گردد چراکه شما سهامدار شرکت بوده اید. دقت داشته باشید که اصلا مهم نیست که شما چند روز یا چند ماه قبل سهام شرکت را خریداری کرده اید، تنها کافیست در روز مجمع شما سهامدار بوده باشید . برای مثال فرض کنید شما ۸ ماه پیش است که سهام شرکتی را خریداری کرده اید، اگر شما در روز قبل از بسته شدن سهم برای مجمع عمومی سهم خود را فروخته باشید ، پس در روز مجمع شماسهامدار شرکت نیستید و در نتیجه سود نقدی هم به شما تعلق نمیگیرد.
همین موضوع جنبه ی دیگری هم دارد، یعنی ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که اگر در فردای بازگشایی سهم بعد از مجمع تقسیم سود، سهامداری سهم خود را بفروشد، آیا سود نقدی مجمع را از دست داده است؟ که باید پاسخ دهیم به هیچ وجه! به عبارت ساده تر هر فردی که تنها در روز مجمع سهادار شرکتی باشد ، در صورت تصویب سود نقدی در مجمع عمومی، این سهامدار مشمول دریافت سود نقدی تقسیمی می باشد، حالا ممکن است این فرد روز قبل از مجمع سهم را خریده باشید و روز بعد از بازگشایی هم سهم خود را بفروشد.
سود نقدی یا DPS چه زمانی پرداخت می گردد؟
قانون تجارت به شرکت ها این اجازه را داده است تا درصورتی که در مجمع عمومی عادی سالیانه، تقسیم سود تصویب شود شرکت حداکثر تا ۸ ماه از زمان تصویب، سود تقسیمی را به سهامداران پرداخت نماید.
نحوه دریافت سود نقدی یا DPS چگونه است؟
شرکت ها معمولا قبل از برگزاری مجمع عموم عادی سالانه در سامانه کدال با انتشار اطلاعیه ای زمان و نحوه پرداخت سود نقدی را به اطلاع سهامدارن میرسانند . طبیعتاً مبلغ سود نقدی بعد از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و در قالب اطلاعیه ای در سامانه کدال اطلاع رسانی می گردد همچنین ممکن است در مجمع روش پرداخت سود نقدی مجدد اعلام و یا تغییر داده شود که باز هم این مورد در اطلاعیه منتشر خواهد شد.
تا قبل از را اندازی سامانه سجام دریافت سود سهام به دو روش زیر امکانپذیر بود که بسته به شرایط مد نظر شرکت، متفاوت خواهد بود:
- واریز به حساب بانکی سهامدار
در این حالت، سهامدار باید اطلاعات حساب بانکی خود را برای شرکت ارسال کند. در عین حال ممکن است بعضی از شرکتها، سود سهامی تقسیمی را در حساب بانکی خاصی واریز نمایند، که در چنین شرایطی اگر سهامداران در آن بانک حساب نداشته باشند باید اقدام به افتتاح حساب کنند و سپس مشخصات حساب بانکی را از طریق سایت شرکت، فکس، ایمیل و یا حتی مراجعه حضوری به امور سهام شرکت مربوطه ارسال نمایند. - مراجعه سهامدار به یک بانک خاص برای دریافت سود سهام
در این حالت، سهامدار، با مراجعه حضوری به بانک میتواند سود تقسیمی هر سهم تعلق گرفته به خود را دریافت کند. بنابراین سهامدار با کارت ملی، کپی کارت ملی و کد معاملاتی خود باید در شعب بانک موردنظر حضور یابد.
چند نکته مهم در مورد سود نقدی سهام:
- وقتی شرکت سودی قابل تخصیص و تقسیم داشته باشد ، مجمع عمومی باید میزان سود تقسیمی یا سود نقدی سهام را مشخص و تصویب کند. طبق ماده ۹۰ قانون تجارت در صورت وجود منافع قابل تقسیم، ده درصد از سود سالانه بین صاحبان سهام الزامی است؛ یعنی حداقل سود تقسیمی هرسال باید ۱۰% سود خالص آن سال باشد.
- معمولاً مجمع همان سود نقدی سهام پیشنهادشده توسط هیئت مدیره شرکت را تصویب میکند؛ اما امکان این وجود دارد مجمع سودی غیر از سود تقسیمی پیشنهادشده توسط هیئتمدیره را تصویب کند.
- طبق ماده ۲۴۰ قانون تجارت، پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف هشت ماه پس از تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود، انجام پذیرد. پس حداکثر زمان دریافت سود نقدی سهام ۸ ماه پس از مجمع تقسیم سود خواهد بود.
- طبق ماده ۱۲ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان، ناشران موظفاند که ۱۰ روز پیش از برگزاری مجمع برای پرداخت سود نقدی سهام پیشنهادی توسط هیئت مدیره، جدول زمان بندی پرداخت سود نقدی را تنظیم و افشا نماید. که این مورد نیز در سامانه کدال اطلاع رسامی می گردد.
چه موارد دیگری در مقدار سود نقدی سهام موثر است؟
وضع نقدینگی نامناسب شرکت : قاعدتاً پرداخت سود نقدی نیاز به نقدینگی بالایی دارد. اگر وضعیت نقدینگی شرکت مناسب نباشد، احتمال دارد سود تقسیمی در مجمع عدد بالایی تصویب نشود. در این شرایط احتمالاً پرداخت سود نقدی، در انتهای مدت قانونی زمان پرداخت سود، انجام میگیرد. پس طبق قانون، شرکت از روز مجمع که در آن سهامداران سود نقدی را تصویب میکنند، حداکثر تا هشت ماه باید سود نقدی را به سهامداران پرداخت نمایند.
اگر وضعیت نقدینگی شرکت به حدی نامطلوب باشد که حتی در موعد مقرر قانونی هم قادر به پرداخت سود نقدی نباشد، آنگاه شرکت از محل مطالبات سهامداران (طلب سهامدار بابت سود تقسیمی) افزایش سرمایه داده و بهجای وجه نقد، به سهامداران، سهام جدید میدهد. در این حالت تعداد سهام هر سهامدار به نسبت درصد مالکیت وی از سهام شرکت، افزایش خواهد یافت
چگونه میتوان از مقدار سود نقدی سهام و روش پرداخت آن مطلع شویم؟
برای آنکه بتوانید به اطلاعات سود نقدی سالیانه سهام شرکت مورد نظر دسترسی پیدا کنید، دو راه دارید:
- تماس با امور سهام شرکت مورد نظر.
- مراجعه به سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران
اگر مراجعه به سایت کدال را برای دریافت اطلاعات مورد نظر خود انتخاب میکنید، باید مراحل زیر را طی نمایید:
- وارد سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران معروف به کدال به آدرس codal.ir شوید.
- روی منوی”جستجوی اطلاعیه” کلیک کنید.
- در فیلد نماد،”نماد بورسی شرکت” را بنویسید.
- بر روی گزینه نوع اطلاعیه روی”زمان بندی پرداخت سود” کلیک نمایید. همچنین برای فهمیدم مقدار سود نقدی باید “تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه” را انتخاب نمایید.
- در نهایت روی دکمه “جستجوی اطلاعیهها” در پایین فرم کلیک کنید. اگر اطلاعیهای از طرف شرکت ارسال شده باشد، نشان داده خواهد شد که روبروی اطلاعیه، با کلیک روی آیکونها، “بصورت فایل pdf یا عکس” اطلاعات را دانلود کنید.
- پس از اینکه نوع اطلاعیه مورد نظر را انتخاب نمودید ، با زدن دکمه جستجوه همه اطلاعیه های مربوطه نمایش داده میشود و شما می توانید با کلیک کردن بروی آن ، فایل مربوطه را دانلود نمایید
برای مثال اگر تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه پالایشگاه تهران را جستجو نمایید و فایل pdf گزارش را دانلود نمایید ، جزییات زیر را خواهید دید.
نقش سهامداران عمده در تقسیم سود نقدی سهام (DPS) چیست؟
ازآنجایی که هر تصمیم مجمع عمومی سهامداران با حداکثر آرا حاضرین، به تصویب میرسد، سهامداران عمده که مالک سهام بیشتری از شرکت هستند (در مقایسه با سهامداران خرد)، نقش مهمی در تصویب یا عدم تصویب تصمیمات مجمع دارند. برای مثال اگر هزاران نفر در مجمع با مجموعه ۴۹% سهام رأی به تقسیم سود مثلاً ۴۵۰ ریال بدهند، ولی سهامدار عمده (شخص حقوقی یا حقیقی) با مالکیت ۵۱% سهام شرکت، رأی به تقسیم سود فرضاً ۲۰۰ ریال بدهد، ازآنجا که سهامدار عمده سهام بیشتری را در اختیار دارد، تصمیم او در مجمع تصویب میشود؛ یعنی پرداخت سود ۲۰۰ ریال.
پس ملاک تصویب تصمیمات مجمع، تعداد سهام است نه تعداد سهامدار
ازآنجاکه سهامداران عمده اکثر شرکتهای بورسی، نهادهای مالی و سرمایهگذاریهای بزرگی هستند (مثل صندوقهای بازنشستگی و…) به دو علت از تقسیم سود بالا استقبال خواهند کرد:
اول اینکه عمدتاً نهادهای مالی بزرگ با مشکل نقدینگی مواجه هستند. مثلاً صندوقهای بازنشستگی که پرداختهای نقدی مشخصی دارند، نیاز به تأمین وجه موردنیاز است که یکی از راههای تأمین وجه را در تقسیم حداکثری سود نقدی توسط شرکتهای سرمایهپذیر و زیرمجموعه میدانند.
دوم اینکه طبق استانداردهای حسابداری، شرکتهای سرمایهگذاری از محل سود نقدی شرکتهای زیرمجموعه میتوانند در حسابهای خودشان سود شناسایی کنند، نه از محل سود خالص شرکتهای زیرمجموعه.
برای درک بهتر موضوع، فرض کنید شرکت “الف” ۵۵% از سهام شرکت “ب” را در اختیار دارد. تعداد کل سهام شرکت “ب” برابر با ۱۰ میلیون سهم است (شرکت الف ۵.۵۰۰.۰۰۰ سهام شرکت ب را مالک است). سود هر سهم شرکت “ب” برابر با ۲۲۰ ریال است؛ یعنی شرکت “الف” از محل سرمایهگذاری در شرکت “ب” توانسته ۱.۲۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال درآمد کسب کند (۵.۵۰۰.۰۰۰ × ۲۲۰)، اما طبق استانداردهای حسابداری این مبلغ را نمیتواند در صورتهای مالی خود بهعنوان درآمد ثبت کند زیرا مبلغی باید به عنوان درآمد ثبت شود که حاصل سود تقسیمی شرکت “ب” در مجمع عمومی اش باشد.
جال اگر شرکت “ب” مبلغ ۱۵۰ ریال از ۲۲۰ ریال سود خود را تقسیم کند، آنگاه شرکت “الف” میتواند ۸۲۵ میلیون ریال (۵.۵۰۰.۰۰۰ × ۱۵۰) در صورتهای مالی خود درآمد شناسایی کند. به همین خاطر شرکتهای سرمایهگذاری که عمدتاً سهامداران عمده شرکتهای بورسی هستند، تمایل دارند در مجمع عمومی شرکت ها سود بیشتری تقسیم گردد.
نقش طرح توسعه در تقسیم سود نقدی سهام چیست؟
اگر شرکتی دارای طرح توسعه باشد، تمایل چندانی به پرداخت سود نقدی ندارد. چراکه برای تکمیل طرحهای توسعه خود نیاز به نقدینگی دارد. اگر شرکتی سود نقدی بالا پرداخت کند، احتمالاً برای تکمیل طرح و توسعه خود با مشکل نقدینگی روبرو خواهد شد و باید از طریق استقراض و اخذ وام، تأمین مالی کند و درنتیجه مجبور به پرداخت بهره میشود. پرداخت بهره نیز از سود شرکت میکاهد و کاهش سود منجر به کاهش قیمت سهام و کاهش سود تقسیمی در مجمع سال بعد خواهد شد. لذا برای جلوگیری از این رخداد، معمولاً شرکتهایی که طرح توسعه دارند، در مجمع خود سود کمی پرداخت میکنند.
تفاوت سود نقدی سهام در بورس و سود بانک
سوالی که ممکن است در ذهن سهامدارن شکل بگیرد این است که سود نقدی سهام با سود بانک چه تفاوتی دارد؟ تقریبا همه ما با سود بانک آشنایی داریم چراکه از کودکی پول خود را در بانک ها پس انداز کرده ایم و ماهیانه مبلغی را به عنوان سود گرفته ایم، ولی تفاوت اصلی بین این دو نوع سود در نوع سرمایه گذاری است.
زمانی که شما در بانک سرمایه گذاری می کنند، پول خود را به بانک قرض داده اید و بانک تعهد کرده است که مبلغی را به عنوان حداقل سود تضمینی به شما بپردازید، ولی زمانی که سهام شرکتی را خریداری می کنید، متناسب با تعداد سهامی که دارید مالک شرکت می شوید و در مجامع شرکت می کنید، اعضای هیئت مدیره و مدیران را انتخاب می کنید و مدیران به نمایندگی از شما شرکت را اداره می کنند و در انتهای سال چنانچه فعالیت های شرکت سودآور باشد، درصدی را به عنوان سود نقدی و به اندازه تعداد سهامتان دریافت می کنید، ولی تضمینی برای پرداخت این سود و مقدار آن وجود ندارد چراکه سودسازی شرکت ناشی از فعالیت های آن خواهد بود حا آنکه به هر دلیلی فعالیت های شرکت مختل شود در نتیجه فرآیند سود سازی شرکت نیست متوقف می گردد.
آیا در مجامع شرکت های بورسی شرکت کنیم؟
همیشه در بین سرمایه گذاران بورسی این سوال وجود دارد که آیا در مجامع شرکت های بورسی شرکت کنیم یا خیر. البته شرکت در مجامع بورسی به استراتژی سرمایه گذاری شما بستگی دارد. به عنوان مثال سرمایه گذارانی که به فکر خرید و فروش های کوتاه مدتی هستند عموما در مجامع شرکت نمی کنند اما سرمایه گذارانی که دیدگاه میان مدت و بلند مدت در سهم دارند یعنی کوتاه مدتی معامله نمی کنند در مجامع شرکت ها حضور پیدا کرده و سود نقدی دریافت میکنند. اما یک سری از عوامل که هر سرمایه گذاری باید آن را برای شرکت در مجامع مد نظر قرار دهد شامل موارد زیر می باشد.
۱- نسبت سود نقدی به سود هر سهم : به طور کلی هر چقدر نسبت سود نقدی سهام در مجمع نسبت به سود ساخته شده آن سال بیشتر باشد ، سهم جذابیت بالایی را برای شرکت در مجمع عمومی ایجاد میکند. به عنوان مثال فرض کنید که سود ساخته شده هر سهم برای سال ۹۸ حدود ۱۲۰۰ تومان باشد و در مجمع تصمیم گرفته شود که بالای ۸۰ درصد از سود محقق شده را در مجمع بین سرمایه گذاران تقسیم کنند. این یعنی شرکت سود نقدی مناسبی را دارا می باشد.
۲- نسبت p/e پایین بعد از تقسیم سود نقدی سهام : هر چقدر P/E سهم بعد از تقسیم سود نقدی سهام در مجمع مناسب تر باشد می تواند گپ قیمت (فاصله ایجاد شده بین قیمت پایانی سهم در آخرین روز معاملاتی قبل از مجمع و قیمت روز بازگشایی) ایجاد شده ناشی از تقسیم سود را کمتر کند. به عنوان مثال فرض کنید سود تحلیلی سهام شرکت ۳۰۰ تومان و قیمت سهم نیز ۱۵۰۰ تومان است و سهم با P/E=5 در بازار معامله می شود.
از طرفی شرکت قرار است مجمع خود را در چند روز آینده برگزار کند و شما قرار است تصمیم بگیرید که آیا در مجمع سهامدار باشید یا سهام خود را قبل از مجمع بفروشید. با فرض تقسیم سود ۲۷۰ تومانی، قیمت تئوریک سهم بعد از برگزاری مجمع ۱۲۳۰ تومان می شود که با فرض همین سود تحلیلی برای سال آینده P/E = 4.1 می شود و می توان گفت که انتظار رشد قیمت سهم بعد از مجمع تا P/E=5 در بازار در میان مدت وجود دارد.
۳– مدت زمان واریز سود نقدی سهام بعد از مجمع : همانطور که پیشتر اشاره شد طبق قانون شرکت ها موظف هستند حداکثر تا ۸ ماه بعد از برگزاری مجمع سود نقدی سهام را به سرمایه گذاران پرداخت کنند که هر چه مدت زمان ذکر شده کمتر باشد سهم جذابیت بالاتری برای شرکت در مجمع دارد. فرض کنید شما مالک ۱۰۰.۰۰۰ سهم از شرکتی هستید و با فرض تصویب سود ۳۷۰ تومانی در مجمع، شرکت باید ۳۷ میلیون سود به حساب شما واریز کند.
بنابراین تا زمانی که این سود به حساب شما واریز نشده است، این پول نزد شرکت بلوکه خواهد بود. بنابراین هر چقدر زمان واریز سود نقدی سهام کمتر باشد سهم جذابیت بیشتری برای خرید دارد. برای بررسی این موضوع می توانید سابقه شرکت مورد نظر خود را در پرداخت سود نقدی سهام، در سامانه کدال مشاهده نمایید. معمولا شرکت ها روال سال های گذشته خود را چه در تخصیص سود نقدی سهام و چه در مدت زمان پرداخت سود نقدی سهام تکرار می کنند.
۴- از دیگر معیارهای خرید سهام شرکت ها قبل از مجمع شرایط کلی بازار سرمایه می باشد به گونه ای که اگر بازار در هنگام برگزاری مجامع صعودی باشد انتظار افزایش قیمت سهام شرکت ها را در هنگام بازگشایی نماد داریم ولی اگر وضعیت بازار نزولی و راکد باشد باید با توجه به نسبت سود نقدی به سود هر سهم و P/E سهم اقدام به تصمیم گیری در خصوص شرکت در مجامع کرد.
چه افرادی بیشتر تمایل به دریافت سود نقدی سهام دارند؟
تمامی افراد به نگهداری سهم تا زمان برگزاری مجمع علاقهمند نیستند. افرادی که علاقه ندارند سرمایه خود را چند روز به دلیل بسته بودن نماد برای مجمع بلوکه ببینند، اغلب پیش از برگزاری مجمع سهم خود را به فروش می رسانند. در ادامه دلایل خرید و فروش سهم قبل از برگزاری مجمع عادی سالیانه سهام را بررسی خواهیم کرد :
دلایل فروش سهم پیش از برگزاری مجمع عمومی
- کم بودن تعداد سهام
- ترس از افت بیشتر قیمت پس از مجمع
- جلوگیری از بلوکه شدن چند روزه سرمایه شخص
- نبود انتظار مثبت نسبت به درصد سود تقسیمی در مجمع
- تاخیر در پرداخت سود نقدی در سال های گذشته و ترس از تکرار آن
دلایل خرید سهم پیش از برگزاری مجمع عمومی
- سرمایه گذاران محافظه کار که به ریسک بالا تمایلی ندارند
- سرمایه گذاران مبتدی که اخیرا سرمایه گذاری را آغاز کرده اند و به دنبال تجربه شرکت در مجامع بورسی هستند
- سرمایه گذارانی که به هر علتی به جریانی از وجوه نقد احتیاج دارند تا توسط آن هزینه های زندگی را پرداخت کنند.
دلایل سرمایه گذاری بلند مدت روی شرکت های سودده
- سود نقدی سهام، بیانگر یک شرکت پایدار و استوار است
- شرکت هایی که سوددهی مناسبی دارند، اغلب سود نقدی خوبی هم بین سهامداران خود تقسیم می کنند. البته این را در نظر داشته باشید که این موضوع در صنایع مختلف متفاوت است. این امکان وجود دارد که یک شرکت در صنعت املاک و مستغلات به علت نیاز برای نقدینگی برای اجرای پروژه های آینده، نیاز به نقدینگی داشته باشد و با وجودیکه سود خوبی محقق کرده است، سود بسیار پایینی را بین سهامداران خود تقسیم نماید.
- شرکت هایی که سود نقدی محقق شده بالایی دارند، اغلب در مقایسه با دیگر شرکت ها در زمان افت بازار، قیمت سهام شان افت کمتری را تجربه خواهد کرد
- هر اندازه به زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه نزدیک تر باشد، ثبات قیمتی بیشتری در قیمت آنها قابل دیدن است.
- سود نقدی یک جریان ثابت و مداوم پول نقد را برای سرمایه گذار به دنبال دارد. از این پول می توان برای سرمایه گذاری بیشتر و در نتیجه کسب سود بیشتر بهره گرفت
سود نقدی سهام دو شرکت چگونه باهم مقایسه می شود؟
سود نقدی سهام یک شرکت فناوری و یک شرکت پتروشیمی هر دو به ازای هر سهم ۲۰۰ تومان است. قیمت سهام شرکت فناوری ۸۰۰ تومان و قیمت هر سهم شرکت پتروشیمی در بازار ۱۶۰۰ تومان است، حال با این وجود ایکه سود نقدی سهام هر دو شرکت یکسان است، کدامیک از این شرکت ها به منظور سرمایه گذاری با هدف دریافت سود نقدی سهام گزینه مناسب تری به حساب می آید؟ در اینگونه موارد باید به قیمت سهام توجه نمود.
در حالت دوم شما با پرداخت ۱۶۰۰ تومان تنها ۲۰۰ تومان عایدی خواهید داشت درحالیکه اگر همین ۱۶۰۰ تومان را بدهید و ۲ سهم از شرکت فناوری را بخرید به ازای هر سهم ۲۰۰ تومان و در مجموع ۴۰۰ تومان عایدی خواهید داشت. پس زمانی که سود نقدی سهام دو سهم متفاوت یکسان است، برای محاسبه درصد سود نقدی سهام باید به قیمت سهم توجه داشت.
پس برای هر دو سهم از فرمول زیر درصد عایدی سود نقدی را محاسبه می کنیم و هرکدام که بزرگتر بود را برای رفتن به مجمع انتخاب میکنیم ( با فرض شرایط مساوی سایر مفروضات مثل مدت زمان پرداخت سود نقدی و ….):
مطابق با فرمول بالا برای شرکت فناور این درصد برابر با ۲۵ درصد و برای شرکت پتروشیمی برابر با ۱۲.۵ درصد خواهد بود پس هر شرکتی که درصد سود نقدی سهام بالاتری داشته باشد از دید علاقه مندان به سود نقدی سهام، سرمایه گذاری بهتری به حساب می آید.
امیدواریم در پایان این مقاله از وقتی که برای مطالعه اختصاص دادید رضایت داشته باشید. باعث خوشحالی خواهد بود اگر در بالای همین مقاله میزان رضایت خودتان را با ما به در میان بگذارید همچنین با به اشتراک گذاری این مقاله با دوستان خود باعث ارتقا سواد مالی اهالی بازار سرمایه خواهید شد. پس به عنوان یک سفیر دانش از این کار دوری نکنید.
خوشحال خواهیم شد اگر به این مطلب رای دهید و نظر خود را برای ما ارسال کنید
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا عالی و کامل بود. جا داشت ازتون تشکر کنم.
تشکر از شما برای ارسال نظر محبت آمیزتون. واقعا خوشحالیم
بسیار عالی و کاربردی بود
اصطلاحا صفر تا صد رو گفتین
احسنت بر شما
ممنون از شما و کامنت پرلطفتون
چقدر جامع و عالی بود . من بوکمارکش کردم که چند بار بخونمش. اگر میشد یک فایل صوتی هم براش درست کنید خیلی خوب بود. تشکر فراوان
ممنون از پیشنهادتون حتما بررسی خواهد شد. موفق باشید