مستند ترقی پول – قسمت ششم
در سالِ ۲۰۰۸ پروفسور نایل فرگوسن کتاب ترقی پول را که تاریخ مالی جهان را از شکل گیری تا صعود آن مورد بررسی قرار می داد، منتشر کرد. کتابی که در قالب مستندی ۶ قسمتی در شبکه ی ۴ انگلستان به نمایش درآمد.
مستند ترقی پول (The Ascent of Money) با عنوان (داستان صعود و سقوط پول) اثری ماندگار از پروفسور نایل فرگوسن است که در ۶ قسمت داستان پول را از شکل گیری تا صعود آن را به تصویر کشیده است. نایل کمبل داگلاس فرگوسن، (متولد ۱۸ آپریل ۱۹۶۴)، یک مورخ انگلیسی است که در حوزه ی امور مالی و تاریخ اقتصاد فعالیت می کند. فرگوسن که در گلاسکو متولد شده، پروفسور تاریخ در دانشگاهِ هاروارد و پروفسور مدیریت بازرگانی در مدرسه ی بازرگانیِ هاروارد است.
او علاوه بر این، در مدرسهی اقتصادیِ لندن صاحب کرسی تاریخ و امور بین الملل است. پروفسور نایل فرگوسن یک جمهوریخواه تندرو و از نئومحافظهکاران است. در انتخابات دو دوره قبل در ایالات متحده آمریکا، مشاور جان مککین بود و در حال حاضر یکی از گزینههای اصلی جایگزینی هنری کسینجر در جناح جمهوریخواه و برنارد لوییس، استراتژیست فرهنگی غرب است.
مهمترین کتابهایی که نایل فرگوسن :
پیوندهای نقدی
وی در این کتاب که در سال ۲۰۰۱ به چاپ رسید درباره اشتباه بودن این تفکر که پول دنیا را جای قشنگی میکند سخن گفته و میگوید: به جای آن پروندهای برای اقدامات انسانی در تاریخ که چیزی بالاتر از توجهات اقتصادی روی آنها نقش داشته باید صحبت کرد.
عظیمالجثه و امپراتور
او در این کتاب به بازتفسیر تاریخ امپراتوری انگلیس پرداخته و در پایان پیشنهاد میدهد که انگلیس و آمریکا در کنار یکدیگر مدیریتی قویتر برای حل منازعات در حال رشد جهانی ایفا کنند.
جنگ جهان (۲۰۰۶)
این کتاب که در سال ۲۰۰۶ به چاپ رسیده است نگاهی به کل تاریخ قرن بیستم است و در آن نشان میدهد که چطور ترکیب اقتصادهای فرّار، دیکتاتوریها و رادیکالیزم را پدید میآورد.
ترقی پول (۲۰۰۸)
چاپ شده در سال ۲۰۰۸، نگاهی است کامل به تاریخ رشد پول، اعتبارات و بانک در طول تاریخ. در این کتاب وی یک بحران مالی را به عنوان نتیجه اقتصاد جهانی و مخصوصا در آمریکا پیشبینی میکند.
تمدنسازی غرب (۲۰۱۱)
این کتاب آنچه را که فرگوسن «جالبترین سوال» مینامد به ما معرفی میکند. او به معرفی شش عامل کشنده میپردازد که در طول ۵۰۰ سال گذشته باعث قدرتمند شدن غرب بوده و اکنون در حال سفر به شرق است.
همچنین او دو کتاب با عناوین «پیامبر پول» و «بانکدار جهان» درباره خانواده مرموز و یهودی روچیلدها نوشته است.
کتاب ترقی پول
او در فصل اول این کتاب بهتر از هر مفسر و مورخی، تاریخچهی بانک را که در حال حاضر یکی از نهادهای اصلی نظام مالی دنیا است، مورد بررسی قرار میدهد. این فصل از کتاب که قسمت اول مستند ترقی پول از روی آن ساخته شده است، داستان شکل گیری بانک را در ایتالیای قرون وسطی و شهر ونیز مورد بررسی قرار می دهد. فرگوسن در صفحات ۳۴ تا ۳۸ این کتاب، عنوان میکند که در اوایل قرن ۱۴، یهودیها به مدت یک قرن بود که منابع مالی لازم برای تجارت را در ونیز تامین میکردند.
آنها کسب و کارشان را در برابر ساختمانی که زمانی به بانکُ روسو (Banco Rosso) معروف بود، انجام میدادند و پشت میزهایی مینشتند که به آن بانکی (Banci) میگفتند. اسم همین میزها بود که بعداً بر روی نهاد بانک گذاشته شد. اما بانکُ روسو در یک گتوی (Getto) تنگ (گتو به محلههایی گفته میشد که یهودیها به صورتِ گروهی در آنجا زندگی میکردند.) قرار گرفته بود که با مرکز شهر ونیز فاصله داشت.
مستند ترقی پول The Ascent of Money محصول سال ۲۰۰۹ میلادی است و هر قسمت حدود ۶۰ دقیقه است. قسمت های شش گانه مستند شامل موضوعات زیر است:
قسمت ۱: رویاهای جنجالی
پروفسور فرگوسن در این قسمت، ریشه های اعتباردهی و بدهی را توضیح می دهد و اینکه چرا شبکه های اعتباری برای هر تمدن ضروری به نظر می رسد.
قسمت ۲: اسارت انسانی
چگونه مراکز مالی تبدیل به قلمرو اربابان جهان شد؟ از طریق رشد بازار اوراق قرضه در رنسانس ایتالیا. بازگران تامین بودجه جنگی تغییر کردند و سلطه آنها به شمال غرب اروپا و همچنین در سراسر اقیانوس اطلس گسترش یافت. این بازار اوراق قرضه بود که روتچیلدها را ثروتمندترین و قدرتمندترین خانواده قرن نوزدهم کرد.
قسمت ۳: دمیدن حباب ها
چرا بازار سهام باعث تولید حبابها میشود؟ پروفسور فرگوسن به ریشههای شکل گیری شرکت سهامیدر آمستردام و پاریس میپردازد. او نقاط مشترک بین سقوط بازار سهام فعلی و حباب میسی سیپی، سرمایه گذار اسکاتلندی جان قانون و ورشکستگی سال ۲۰۰۱ انرون را بر میشمرد. او نشان میدهد که چرا انسانها زمانی که به سرمایه گذاری میاندیشند غریزه گله ای دارند، و چرا هیچ کس نمیتواند دقیقا پیش بینی کند که گاوها ممکن است متوقف شوند.
قسمت ۴: کسب و کار خطرناک
زندگی یک کسب و کار خطرناک است، به همین دلیل مردم به بیمه روی میآورند. اما در مواجهه با یک فاجعه غیر منتظره، دولت باید درگیر شود نه بیمه. پروفسور فرگوسن به بعد از طوفان کاترینا به نیواورلئان سفر میکند تا بپرسد چرا بازار آزاد نمیتواند حفاظت کافی در برابر فاجعه را فراهم کند. او تلاش میکند به ریشههای شکل گیری بیمه مدرن در اوایل قرن نوزدهم و تولد دولت رفاه در ژاپن پس از جنگ بپردازد.
قسمت ۵: همچو خانه، امن
یک نظریه اقتصادی میگوید که بازارها بدون وام مسکن نمیتوانند کار کنند! اما اگر وامهای مسکن به هم مرتبط شوند و به بالاترین پیشنهاد دهنده بهره بانکی داده شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟
قسمت ۶: Chimerica
نیال فرگوسن بررسی جهانی شدن اقتصاد غرب و تعادل نامطلوب بین کشورهای مهم کشور مانند چین و ایالات متحده را بررسی میکند. سپس به موضوع جهانی شدن میپردازد.
مشاهده سایر قسمت ها :
برای مشاهده لینک دانلود لطفا وارد حساب کاربری خود شوید!
وارد شویدپسورد فایل : ندارد گزارش خرابی لینک